Канальні зволожувачі повітря MYCOND

Вологість повітря — один з найважливіших параметрів мікроклімату в приміщенні

Що таке вологість повітря?

Вологість повітря — один з найважливіших параметрів мікроклімату в приміщенні. Рівень вологості колосально впливає як на здоров'я людини так і на стан огороджувальних конструкцій, меблів і будинку в цілому.

Відповідно до чинних норм, в приміщеннях із постійним перебуванням людей необхідно підтримувати вологість у межах 40-50%.

Вплив вологості повітря на людину

Недостатній рівень вологості може викликати у мешканців квартири або будинку запаморочення, ускладнення дихання.

Надмірна вологість посилює відчуття задухи, сприяє появі конденсату на поверхнях.

Необхідного рівня вологості в приміщенні можна досягти, використовуючи зволожувачі повітря.

Зволожувачі поділяться на два основні типи:

1. канальні;

2. місцеві.

Будова і критерії підбору канального зволожувача

Зволожувачі канального типу можуть бути:

1. електродними (найпростіші в установці та обслуговуванні);

2. теновими (можуть працювати у воді після очисної станції або осмосу);

3. адіабатичними (крім зволоження ще й охолоджують повітря).

Електродні зволожувачі

Розглянемо конструкцію електродного зволожувача. Він складається з наступних елементів:

  • циліндр з електродами (9);
  • корпус;
  • система автоматики (11);
  • паророзподільна трубка;
  • паровий шланг (10);
  • дренажний патрубок (3);
  • патрубок підключення агрегату до системи водопостачання (2);
  • датчики вологості.

Канальні зволожувачі

Підбір зволожувача канального типу виконується відповідно до:

  • продуктивності системи вентиляції повітря;
  • внутрішньої температури повітря;
  • необхідної вологості повітря у приміщенні.

Принцип роботи канального зволожувача повітря

Ці агрегати працюють за принципом ізотермічного зволоження, тобто зволоження при постійній температурі припливного повітря в системі вентиляції. Звичайна питна вода містить невелику кількість мінеральних солей і тому має невелику електропровідність.

При проходженні електричного струму між двома зануреними електродами відбувається нагрів води до температури пароутворення (ефект Джоуля). Величину електричного струму вимірює контролер зволожувача, вона завжди пропорційна кількості виробленої пари.

Клапаном подання і клапаном зливу зволожувач регулює кількість води в циліндрі, що дозволяє керувати процесом парозволоження. Циліндр наповнюється водою по мірі її використання. Вода, яка випаровується, не містить солей, і їх кількість поступово зростає в циліндрі.

Для підтримки нормальної роботи системи зволоження повітря, вода з циліндра періодично зливається в автоматичному режимі й водночас циліндр поповнюється новою порцією води. З часом на внутрішній поверхні циліндра утворюється наліт внаслідок відкладення солей, тому його необхідно час від часу замінювати.

Принцип роботи системи канального зволоження в парі з системою вентиляції повітря

Припливне повітря фільтрується і нагрівається (при необхідності) у вентиляційній установці з рекуперацією тепла. Після, в систему роботи "включається" канальний зволожувач і через паророзподільну форсунку подає таку кількість пари, яка забезпечить задану на контролері вологість у приміщенні.

Під тиском потоку вентиляційного повітря, пар рівномірно розподіляється, і за системою повітропроводів подається через вентиляційні решітки в приміщення. У припливному повітропроводі встановлюється датчик вологості, який запобігає поданню надмірної кількості пари в повітря і випаданню конденсату в повітропроводах. Процес поступовий. Для повного зволоження необхідно, щоб змінився увесь об'єм повітря в приміщенні.

Одночасно з поданням вологого повітря в приміщення відбувається видалення відпрацьованого. Тому, важливо розмістити решітки подання і видалення повітря з приміщення так, щоб вологе повітря проходило через увесь об'єм приміщення і тільки тоді видалялося.

Відпрацьоване повітря видаляється через витяжні решітки, а подається через систему повітропроводів, де датчиком вимірюється фактичне значення відносної вологості в приміщенні й викидається назовні. Агрегат працює до тих пір, поки значення, фіксоване датчиком вологості на повітропроводі відпрацьованого повітря, не відповідатиме заданому на пульті керування.

Рекомендоване монтажне положення для регулятора вологості (датчик / гігростат)

• А — ідеально. Забезпечує найкраще рівномірне змішування сухого та вологого повітря при стабільному температурному регулюванні.

• В — можливо. Кліматичні умови в приміщенні можуть впливати на керування, якщо датчик занадто близько встановлено від повітряної решітки, заслінок або джерел тепла. Наприклад: освітлення приміщень.

• С — не рекомендується. Встановлюється точка змішування з вологості відвідного і припливного повітря.

• D, Е, F — дані позиції не можуть бути місцем для розташування датчиків вологості й гігростата.

• G — найкраща  позиція для гігростата максимуму або датчика вологості та перемикача повітряного потоку. Фактичне видалення залежить від видимої ділянки зволоження.

Якщо необхідно підтримувати однакову вологість в приміщеннях, то досить використовувати один канальний зволожувач. У разі необхідності підтримки різної вологості можна встановити індивідуальні канальні або настінні системи зволоження.

Підсумки

Канальний зволожувач кардинально відрізняється від побутових. Побутові зволожувачі постійно вимагають до себе уваги з боку користувача. Вмикання і вимикання відбувається по незрозумілих параметрах, також необхідно постійно стежити за рівнем води в резервуарі. Воду необхідно використовувати дистильовану або після осмосу інакше всі мінерали та інші відкладення осядуть на меблях.

Установка канального зволожувача вкрай бажана на етапі монтажу системи вентиляції.  Адже потім, це буде дорожче і набагато складніше.