Мультизональні системи Haier на прикладі торговельного центру у Львові

Кожен інвестор, працюючи з ринком комерційної нерухомості, зіштовхується з питанням вибору системи опалення. Розглядають, як правило

Кожен інвестор, працюючи з ринком комерційної нерухомості, зіштовхується з питанням вибору системи опалення. Розглядають, як правило, водяну систему опалення з застосуванням радіаторів, конвекторів, теплої підлоги. Якщо є необхідність в кондиціюванні – розглядають систему з чилером і фанкойлами, які влітку забезпечують охолодження повітря в приміщенні, а взимку опалення може бути забезпечено завдяки тепловій енергії, яка надходить від котельні. Для водяної системи опалення потрібне джерело тепла – це може бути газовий котел, тепломережа або електрокотел. У такому випадку виникає необхідність у підключенні до міських мереж, до газопостачання, міської тепломережі або забезпечувати додаткову потужність в електроенергії у разі застосування електрокотлів. Все це додаткові витрати, починаючи від отримання технічних умов на підключення і закінчуючи монтажем газопроводів або тепло пунктів і т. д.

А чи можна забезпечити офісну або торговельну будівлю теплом без використання газу, тепломережі або збільшення електричної потужності під електрокотел?

Так, це можна реалізувати. Ми це зробили вже на десятках наших об'єктів площею від 100 до 10 000 м2. Для кондиціювання та опалення були застосовані мультизональні системи Haier.

MRV система Haier влітку працює в режимі кондиціювання, а взимку в режимі опалення. В даному випадку вартість системи опалення будівлі буде практично безкоштовною, крім вартості електричних конвекторів в зонах, де не передбачене кондиціювання. Давайте розглянемо таке рішення на прикладі невеликого торговельного центру площею 2800 м2 у Львові.

Запит замовника полягав у необхідності забезпечити для орендарів систему кондиціювання потужністю 80 Вт на 1 м2 торговельної площі. Необхідна потужність, відповідно до загальної площі, склала 224 кВт. Для кондиціювання було запропоновано дві системи AV32IMSEVA по 99,6 кВт кожна, сумарна потужність яких складає 199,2 кВт (при розрахунковій температурі зовнішнього повітря +35 °С), за умови роботи з внутрішніми блоками касетного і настінного типу загальною потужністю 230 кВт. Потужність зовнішніх блоків була підібрана менше, через коефіцієнт неодночасності. Так як максимальне одночасне навантаження в цьому будинку неможливе – зовнішні блоки підібрані на 30 % менше за продуктивністю, ніж внутрішні.

Потужність однієї MRV системи склала 29,8 кВт, сумарна потужність - 59,6 кВт.

При розрахунку тепловтрат було встановлено, що необхідна потужність на систему опалення склала 34 Вт на 1 м2. Сумарне навантаження на систему опалення вийшло 76,5 кВт (при розрахунковій температурі зовнішнього повітря -19 °С).

Система AV32IMSEVA при зовнішній температурі -19 °С і температурі всередині приміщення +20 °С переносить 56,6 кВт тепла, споживаючи при цьому 16,25 кВт електроенергії. СОР (співвідношення отриманого тепла до споживаної електроенергії) для даної системи при -20 °С становить 3,48. При середній зовнішній температурі в зимовий період +3 °С коефіцієнт СОР буде дорівнювати 4,24. Це одні з найвищих коефіцієнтів енергоефективності серед представленого на українському ринку подібного обладнання.

Сумарно дві системи передають 113,2 кВт тепла, споживаючи для цього 32,5 кВт електроенергії.

Максимальна теплова потужність систем перевищує необхідну більш ніж на 25 % (113,2 кВт при необхідних 76,5 кВт).

Завдяки цьому системи переносячи 76,5 кВт тепла будуть завантажені не на 100 %, відповідно споживання електроенергії буде менше, ніж 32 кВт. Різниця в піковому споживанні між літнім періодом і найхолоднішими днями зимового сезону складе 59,6 кВт - 32,5 кВт = 27,1 кВт. У зимовий період при пікових навантаженнях система буде споживати на 27 кВт менше, ніж влітку. Дану заощаджену потужність можна використовувати для встановлення електроконвекторів в зонах, де немає кондиціювання (сан. вузли, сходові марші, тамбури і т. д.).

Отже, необхідності підводити додаткову електричну потужність немає, так як електрична потужність, виділена на кондиціювання, повністю перекриває потреби системи опалення взимку. Перевага для інвестора у відсутності необхідності підводу газу або підключення тепломережі, а вартість даної системи опалення дорівнює 0.

Скільки ж коштує вся система кондиціювання та опалення на основі обладнання Haier?

Вартість залежить від декількох факторів: архітектури об'єкта, тепловтрат і теплонадходжень, типу і кількості блоків, що використовуються. У практиці компанії Aclima вартість найбільш бюджетного варіанту систем опалення та кондиціювання склала 18 у. о. за 1 м2. І це ціна не тільки обладнання, а всього проєкту, який був зроблений під ключ.

Власників будівлі завжди цікавить питання експлуатаційних витрат по об'єкту: скільки потрібно буде платити за опалення будівлі в зимовий період і як буде відбуватися облік споживання окремими орендарями?

Система обліку енергоспоживання Haier дозволяє проводити реєстрацію кількості використаної електроенергії для потреб кондиціювання або опалення кожного орендаря окремо. Також клієнту надається можливість здійснювати віддалений моніторинг всієї системи через інтернет або з диспетчерського пункту.

Для опалення розглянутого торговельного центру (при пікових тепловтратах 76,5 кВт за опалювальний сезон 180 днів і середньою температурою зовнішнього повітря +1,2 °С) потрібно витратити

180 днів * 24 години * 35 кВт (навантаження на систему опалення при температурі на вулиці +1,2 °С) = 151 200 кВт.

Вартість 1 кВт електроенергії становить 2,3 грн.

 

 

 

Вартість експлуатації системи опалення та кондиціювання будівлі за допомогою MRV системи Haier мінімум в 2 рази дешевше, ніж будь-яким іншим джерелом тепла. У це важко повірити, але система опалення, яка коштує 0 грн – є найбільш енергоефективною серед аналогів і економить клієнту (в даному випадку) мінімум 90 000 грн в рік.

Пропонуємо ознайомитися з кількома прикладами експлуатації будівель на основі VRF систем Haier, які працюють вже не перший рік, а також із відгуками клієнтів про роботу обладнання.

Ці приклади схожі з описаним вище рішенням для торговельного центру у Львові.

Пропонуємо Вам ознайомитись з повним переліком реалізованих компанією Aclima об'єктів на базі MRV систем Haier.

Якщо Ви хочете отримати безкоштовне технічне рішення і його вартість для Вашого проєкту – залиште заявку і наш фахівець зв'яжеться з Вами для подальшої співпраці.

Співпраця з Aclima

Це поле - обов’язкове
Це поле - обов’язкове