Пластинчастий рекуператор PREMIUM

Представляємо вашій увазі пластинчастий рекуператор PREMIUM

Нова світова тенденція в економії енергії та охороні навколишнього середовища спрямована на ефективне використання енергії. Одним зі способів зниження витрат енергії є рекуперація енергії в системах вентиляції.

Застосування рекуперації енергії, крім безсумнівної користі для навколишнього середовища, також несе за собою вигоду для споживача у вигляді зниження витрат на експлуатацію систем вентиляції та кондиціювання.

При оцінці ефективності рекуперації енергії використовується її відсотковий показник.

Можна розрахувати повну, явну, суху і приховану рекуперацію.

Для кожної з них можна визначити значення по припливному і витяжному потоках повітря.

В рамках одного пристрою ефективність значною мірою залежить від самих параметрів повітря до його надходження в теплообмінник і після його виходу з теплообмінника, від співвідношення витрат повітря, що подається і що відводиться, а також від швидкості потоку повітря, що проходить через теплообмінник.

Як випливає з вищезазначеного, ми маємо справу з досить великим числом параметрів, які ми можемо використовувати для маніпулювання відсотковими показниками рекуперації енергії. Тому, щоб розвіяти всі сумніви, Європейська Комісія у своєму розпорядженні: «РОЗПОРЯДЖЕННЯ КОМІСІЇ ЄС (UE) № 1253/2014 від 7 липня 2014 р. Про виконання директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/125 / ЄЕС щодо вимог, що стосуються екопроєкту (ErP2016 — Ecodesign 2016) для систем вентиляції» вказує формулу і вимоги для розрахунку ефективності рекуперації енергії. Дана формула відповідає європейській галузевій нормі EN 13053 й EN 308. Формула обмежена до так званої сухої рекуперації при постійній різниці температур у 20 °C між температурою повітря в приміщенні та температурою повітря за його межами, збалансованого припливу по повітропроводу повітря, що нагнітається, і виведеного повітря, і при цьому наполягає на дотриманні мінімальних показників ефективності рекуперації теплової енергії, що видаляється.

З 1 січня 2016 року її показник становить 63% для рекуперації в системах з проміжним теплоносієм і 67% для інших систем, при цьому камера змішування не розглядається як система рекуперації енергії.

Компанія VTS, прагнучи зробити зручнішим процес підбору обладнання, що відповідає вимогам Ecodesign 2016, пропонує опцію PREMIUM для рекуперації енергії в перехресноточних рекуператорах. Показники ефективності сухої рекуперації при використанні опції PREMIUM вище, ніж при використанні опції стандартних рішень в опції STANDARD приблизно на 20 відсоткових пунктів, тобто приблизно на 30-40%, та наведені нижче. Наприклад, у вентиляційному агрегаті при використанні стандартного рішення ефективність склала 45 %, а при використанні опції PREMIUM 67%.

Розпорядження Комісії ЄС, крім вимоги до мінімальної ефективності, також наполягає на обов'язковому використанні байпасів повітря в системах рекуперації. Тому пропозиція VTS доповнена таким байпасом в агрегатах VS 10 – VS 15.

Крім впровадження систем PREMIUM для рекуператорів повітря, VTS пропонує інтегрування камери змішування у невикористаному просторі байпасу:

1 – повітряний клапан байпаса

2 – повітряний клапан для камери змішування в блоках перехресноточного рекуператора з камерою змішування (PM)

 

 

 

 

 

 

 

З боку повітря, що рухається від приміщення, аналогічно клапану байпаса, встановлений повітряний клапан, при відкриванні якого витяжне повітря надходить в канал байпаса, де і відбувається змішування потоків повітря в необхідному співвідношенні. Після змішування потік повітря надходить на розташовані далі по ходу руху припливного повітря елементи.

Встановлення камери змішування, інтегрованої в перехресний теплообмінник, призводить до значних змін зовнішнього вигляду агрегату та його конструкції.

Аналоги блоків перехресного теплообмінника з камерою змішування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для забезпечення належного функціонування теплообмінника при рекуперації холоду VTS допускає заводську установку такого рекуператора з повітряним клапаном, що перекриває подачу повітря на перехресному теплообміннику.

3 – повітряний клапан – перекриває подачу припливного повітря на перехресноточному рекуператорі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перенесення камери змішування в простір байпаса призводить до того, що агрегати з перехресноточним рекуператором з камерою змішування з опцією PREMIUM у своїй більшості коротші за агрегати з опцією STANDART. Різниця становить від 366 до 730 мм в залежності від моделі.

Використання опції PREMIUM призводить до того, що пропозиція VTS не тільки відповідає вимогам Європейського Союзу, а й підвищує конкурентність агрегатів для вентиляції та кондиціювання повітря VENTUS.