ЛІСОВІ ПОЖЕЖІ ТА ЯКІСТЬ ПОВІТРЯ В ПРИМІЩЕННЯХ, РОЗТАШОВАНИХ ПОБЛИЗУ

Під час лісових пожеж поблизу населених пунктів якість повітря надворі та всередині будівель на цих територіях, як правило, не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.

ЛІСОВІ ПОЖЕЖІ ТА ЯКІСТЬ ПОВІТРЯ В ПРИМІЩЕННЯХ, РОЗТАШОВАНИХ ПОБЛИЗУ

Як правило, під час лісових пожеж поблизу населених пунктів якість зовнішнього повітря і повітря всередині будівель на їх територіях не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Безпеці об'єктів і здоров'ю людей, які перебувають поблизу зон лісових пожеж, безпосередньо загрожує не тільки поширення вогню, а й густий дим і попіл. Населення має бути готове до екстреної евакуації у разі її оголошення. Регіони, віддалені від зони пожеж, можуть у значній мірі піддаватися впливу диму. Підтвердження цьому ми спостерігали в середині квітня в Києві, повітря якого було забруднене через локальні пожежі в місті та масштабну лісову пожежу в зоні відчуження ЧАЕС.

Дим являє собою суміш газів і дрібних часток, що утворюються при спалюванні деревини та інших органічних матеріалів. Найбільшу загрозу здоров'ю людей представляють дрібні аерозольні частинки, що містяться в ньому. Ці частки можуть потрапити в очі та дихальну систему людини, що знаходиться як зовні, так і всередині приміщення. Це може стати причиною погіршення самопочуття, роздратування слизових оболонок, що проявляється такими симптомами, як різь в очах, нежить, кашель. Дрібні частки також можуть спровокувати серйозні загострення хронічних захворювань дихальних шляхів, легенів і серця.

Короткочасний вплив диму не містить серйозних ризиків для здорової людини. Проте, слід уникати вдихання диму як на відкритому повітрі, так і в приміщенні.

Вплив диму від пожежі на якість повітря в приміщеннях прилеглих територій

Зовнішнє повітря, що містить аеродисперсні дрібні частки – продукти горіння лісу та біомаси, може проникати в будівлю кількома способами:

  • через відкриті вікна та двері – канали природної вентиляції;
  • через пристрої витяжної, припливно-витяжної механічної вентиляції – витяжні та припливні канали, сполучені з зовнішнім повітрям;
  • через невеликі отвори, щілини в закритих вікнах і дверях – канали інфільтрації.

Відстань до пожежі та щільність диму – ті чинники, які впливають на якість повітря всередині приміщень. Нижче наведені деякі сценарії розвитку подій та дії, які доцільно здійснити в кожній ситуації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зона активної пожежі знаходиться в безпосередній близькості до вашого будинку – в зоні прямої видимості, і ця дистанція скорочується:

У цьому випадку краще всього евакуюватися. Пожежі можуть швидко поширюватись і густий дим може ускладнити евакуацію. Крім того, при такому розвитку подій практично неможливо запобігти накопиченню щільного диму в повітрі приміщень. Необхідно стежити за сповіщеннями Міністерства з надзвичайних ситуацій, що вказують на час і порядок евакуації.

Зона активної пожежі знаходиться поблизу вашого будинку, генерує дим високої щільності, але вогонь не загрожує вашому дому:

Дим може потрапити в ваш будинок, зробивши повітря в ньому непридатним для дихання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Що потрібно робити в такій ситуації та як до неї підготуватися? Які дії слід зробити, щоб уберегти членів сім'ї від впливу диму всередині приміщення?

Зменшення негативних факторів впливу диму важливо для здоров'я кожної людини, особливо дітей, літніх людей і людей з захворюваннями серця та легень. Коли лісові пожежі генерують значний смог, існує ряд заходів, які доцільно провести як всередині приміщень, так і зовні, щоб зменшити вплив диму на вашу сім'ю. Для цього необхідно:

Тримати вікна і двері закритими.

Вимкнути природну вентиляцію.

Для охолодження приміщень слід використовувати вентилятори та кондиціонери.

Для зменшення кількості диму, що проникає в приміщення, необхідно в разі наявності системи центрального кондиціювання з припливом свіжого повітря, забезпечити її роботу тільки в режимі повної рециркуляції і закрити клапан у каналі забору свіжого повітря.

Для очищення повітря в приміщеннях використовувати побутові очисники повітря, оснащені високоефективними HEPA-фільтрами. Тривалість роботи побутових очищувачів повітря і швидкість їх вентиляторів повинні бути максимальними.

З метою запобігання генерації більшої кількості аерозольних часток в приміщеннях у них забороняється:

  • палити;
  • експлуатувати газові або дров'яні плити і печі для приготування їжі та обігріву;
  • розпорошувати аерозолі;
  • смажити, коптити або випікати на відкритому вогні;
  • використовувати свічки для освітлення або ритуальних потреб;
  • пилососити, якщо тільки пилосос не обладнаний високоефективним HEPA-фільтром.

Уникати інтенсивних фізичних навантажень для зменшення кількості диму, що вдихається.

Обладнати «чисте приміщення» в будинку. Для цього необхідно:

  1. Обрати кімнату, суміжну з туалетною кімнатою. Вона повинна бути досить просторою, щоб вміщати всіх членів сім'ї і в ній повинно бути зручно проводити час всім разом.
  2. Не допускати потрапляння диму в «чисте приміщення». Закрити (але не замикати) вікна та двері в ньому. При наявності витяжного вентилятора або витяжки, їх слід використовувати тільки протягом коротких проміжків часу.
  3. Забезпечити охолодження «чистого приміщення» за рахунок використання вентиляторів або кондиціонерів. Якщо в будинку встановлена ​​система центрального кондиціювання з припливом свіжого повітря, необхідно встановити її в режим повної рециркуляції і закрити клапан у каналі забору свіжого повітря.
  4. Забезпечити очищення повітря в «чистому приміщенні» за допомогою побутових очисників повітря, оснащених високоефективними HEPA-фільтрами. Тривалість роботи побутових очищувачів повітря і швидкість їх вентиляторів повинні бути максимальними.

Придбати респіратори 2-го класу (FFP2 або N95) і навчитися їх застосовувати.

При поліпшенні якості зовнішнього повітря здійснювати короткочасні провітрювання будинку за рахунок природної вентиляції, відкриваючи вікна, двері і/або шляхом короткочасного підмішування свіжого повітря механічною системою вентиляції або системою кондиціювання.

Які дії слід зробити, щоб усунути негативний вплив наслідків лісових пожеж на якість повітря всередині приміщень і будинків прилеглих територій?

Після того, як пожежу ліквідовано і дим розсіявся, потрібно прибрати продукти горіння, зокрема пил, попіл, золу з поверхонь зовні та всередині приміщень. При цьому необхідно дотримуватися запобіжних заходів, щоб виключити потрапляння попелу, золи та пилу в повітря під час прибирання.

Діти, люди похилого віку та люди з захворюваннями серця та легень, наприклад, астмою, не повинні брати участь у прибиранні. Особи, які беруть участь в даному процесі, можуть піддаватися впливу попелу, золи та інших продуктів горіння, які здатні подразнювати шкіру, а також слизові оболонки очей, органів дихання, викликати кашель і інші негативні наслідки для здоров'я.

Для виключення контакту шкіри з продуктами горіння необхідно вдягнути рукавички, одяг з довгими рукавами, довгі штани, взуття та шкарпетки. Для захисту органів дихання слід застосовувати респіратор N95. Перед тим як покинути приміщення, в якому проводиться прибирання, з метою запобігання виносу забруднень в чисті приміщення, автомобіль або інші місця, потрібно проводити зміну взуття та одягу. На виході з приміщень, в яких проводиться прибирання, слід розмістити килимки і регулярно їх чистити. По можливості необхідно знімати взуття в приміщенні.

Продукти горіння осідають на поверхнях як всередині приміщень, так і зовні. Для запобігання регенерації аерозольної суміші продуктів горіння під час збирання та подальшого їх потрапляння в легені з повітрям, слід проводити тільки вологе прибирання, здійснюючи при цьому плавні і рівномірні рухи, виключивши струшування, змітання і здування. Перед очищенням поверхонь їх необхідно зволожити. Проводити вологе підмітання підлог з подальшою їх мийкою. Використовуйте вологу тканину або вологу швабру на злегка запилених ділянках. При зволоженні поверхонь, покритих попелом, необхідно використовувати якомога менше води. У разі прийняття рішення про застосування пилососа для прибирання, останній повинен бути обладнаний високоефективним HEPA-фільтром.

Ліквідація наслідків впливу продуктів горіння може передбачати й очищення повітропроводів. Необхідність цього визначається станом поверхонь вентиляційних пристроїв, які подають повітря в приміщення. Якщо поверхні дифузорів, сопел або решіток містять наліт пилу/золи/попелу навколо вихідних щілин або отворів, значить, потрібно провести чистку повітропроводів.

Смог від далекої лісової пожежі може досягти вашого місця проживання, навіть якщо ця пожежа знаходиться за тисячі кілометрів. Хоча кількість і щільність диму в даному випадку буде менше, проте необхідно відстежувати якість повітря в зоні вашого проживання, користуючись інформацією офіційних джерел, зокрема Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.