Як сонячні електростанції та теплові насоси працюють разом?

Розробник енергетичних рішень у галузі сонячної енергетики Atmosfera та експерт систем опалення, вентиляції та кондиціювання Акліма оголосили про співпрацю.

Акліма та Atmosfera пропонують комплексні рішення.

Відтепер клієнтам доступні комплексні рішення з електричного і теплового забезпечення за допомогою відновлюваної енергії. В умовах атак на енергетичну інфраструктуру використання сонячних електростанцій (СЕС) разом із тепловими насосами забезпечує стабільність та передбачуваність у роботі підприємств, а також комфорт та безпеку домашнім господарствам.

Такі рішення допоможуть кондиціонувати та обігрівати підприємства, офісні та складські приміщення, житлові будинки, забезпечувати роботу теплих підлог, басейнів та гарячого водопостачання, використовуючи сонячну енергію. В умовах нестабільної роботи енергосистеми це особливо актуально.

«Перед Україною стоїть завдання досягти незалежності в енергетичному секторі та розбудовувати кліматично нейтральну економіку. Для досягнення цих цілей обов’язкове впровадження відновлюваних джерел енергії як в промисловості, так і в приватних домогосподарствах. У співпраці з компанією Atmosfera ми розробили технічне рішення, яке поєднує теплові насоси та сонячні електростанції. Таке рішення надає значні переваги для кінцевих споживачів — автономність, значне зниження експлуатаційних витрат на опалення та електропостачання будівлі», — заявив Володимир Волошин, комерційний директор компанії Акліма.

Теплові насоси є одним із найсучасніших та найекологічніших способів обігріву приміщень. Вони здатні ефективно функціонувати при температурах до -25 °C і є найвигіднішим способом опалення з точки зору вартості 1 кВт.год теплової енергії. Вони є вдалим рішенням для нових будівництв, для будівель з електричним котлом, а також як енергоефективна альтернатива твердопаливному котлу. СЕС чудово доповнюють теплові насоси, живлячи їх сонячною енергією протягом дня та заряджаючи акумулятори (у випадку автономної СЕС) на випадок відключень електроенергії. Підприємства, які сплачують за електроенергію за високим тарифом, отримають найбільшу вигоду, використовуючи теплові насоси на енергії СЕС влітку для кондиціонування приміщень, а взимку зможуть заощадити на опаленні.

В період кризи та непередбачуваності роботи енергетичної системи особливо важливі партнерства, які спростять для клієнтів пошук рішень, направлених на енергоефективніть, автономність та заощадження коштів.

«Ми усвідомлюємо, що в кризових умовах стратегія „виживання“ не працює. Навпаки — будь-яка криза вимагає надзусиль від людини, бізнесу чи держави заради розвитку. Наше партнерство із компанією Aclima — це про екосистемне мислення, про колаборацію компліментарних технологій, але в першу чергу, — про створення більшої цінності для наших клієнтів від поєднання експертиз провідних галузевих гравців. Для кінцевих споживачів отримувати складні високотехнологічні рішення має бути зручно і просто. А якщо вони можуть отримати комбінацію теплового насоса та сонячної електростанції „з одних рук“, це робить процес вибору та замовлення ще зручнішим», — зазначив Олексій Бадіка, засновник та генеральний директор Atmosfera.

Поєднання сонячної енергетики з тепловими насосами допомагає балансувати енергетичну систему України: власне споживання енергії від СЕС допомагає згладити графік споживання, зменшивши коливання між денними й нічними піками та значно полегшити роботу диспечерів Укренерго.

Партнерство дозволяє компаніям ділитися експертизою та об'єднувати зусилля для розвитку фотовольтаїчного та кліматичного ринків в Україні. Обидва рішення допомагають досягати енергетичної незалежності та ефективності, а також заощаджувати кошти завдяки сучасним зеленим технологіям. Використання СЕС в комплексі з тепловими насосами не лише забезпечить обігрів під час відключень, а й допоможе заощадити на комунальних платежах. 

Джерело : https://biz.nv.ua/ukr/markets/teplovi-nasosi-i-sonyachni-elektrostanciji...