Хто винайшов вентиляцію?

Сьогодні важко здивувати вентиляційним обладнанням у квартирах, офісах чи приміщеннях підприємств, але так було не завжди. З моменту свого винайдення сучасна вентиляційна установка зазнала значних змін.

Один із яскравих прикладів перших вентиляцій — організація циркуляції повітря у пірамідах фараонів Стародавнього Єгипту.

Тогочасні будівельники передбачили вентиляційну систему, що відмінно функціонує. Розташування повітроводів було заплановано просто ідеально. З камер «Царя» і «Цариці» спрямовані шахти у південному і північному напрямках (ширина яких – в межах 20-25 см). Канали-повітроводи із першої шахти мають вихід назовні на схилах, внизу і вгорі всієї конструкції. З камери «Цариці» у шахт не має виходу на вулицю — до того ж мають спеціальні перекриття у вигляді дверцят із ручками. За тією шахтою, яка розташована в південній стороні, дослідники виявили незначний вільний простір і ще одні кам'яні двері. Зі зворотного боку виявлені петлі і якісь позначення.

Звісно, зображена схема не забезпечує достатньої вентиляції та стала слугувати за приклад для вдосконалення у майбутньому.

Наступними хто спробував знайти варіанти для правильного циркулювання у приміщенні стали жителі Стародавнього Риму у I столітті до н. е.

В процесі виконання завдання опалення будівель будівельники дійшли до ідеї брати тепло у відпрацьованого диму. Тобто, дим ішов не відразу в димар, а спочатку проходив по особливих проходах, які були змонтовані в кам'яних підлогах будинків багатих і титулованих осіб. Тут, звичайно, мова йде не про вентиляцію в чистому вигляді, але для того часу сам факт керування газами для забезпечення мікроклімату був технологічним проривом. І, на відміну прямого обігріву приміщень, шляхом спалювання палива прямо в приміщенні, цей підхід дозволяв при опаленні зберігати в будинку повітря чистим і свіжим, і при цьому перебувати в теплі. Такий же спосіб обігріву застосовувався в тодішніх римських лазнях.

Середньовіччя
Жителі Середньовіччя прийшли до грандіозного висновку, виявивши, що недостатній повітрообмін призводить до підвищення захворюваності у людей які перебувають у такому приміщенні.
Монарх Карл I на початку XVII століття випустив указ, згідно з яким заборонялося зводити будівлі житлового призначення з відстанню від підлоги до стелі менше ніж 3 м. У тому ж документі пропонувалося постачати будівлі віконними прорізами, обов'язково великими в висоту, ніж у ширину. Ідея була проста — збільшити обсяг приміщення з метою зниження концентрації отруйного продукту часткового згоряння палива.

Вперше структуровано роз'яснив особливості природного переміщення повітряних мас М.В. Ломоносов. Він видав трактат і навіть винайшов спеціальний прилад, завдяки якому вдавалося вимірювати напрямок і швидкість пересування повітряних потоків (анемометр). 
Не зважаючи на безліч досліджень все-таки — повністю розв'язати питання якісного повітрообміну в приміщенні не виходило.

На сьогодні існує сотні варіантів вентиляційного обладнання та комлектуючих до нього. Вони відрізняються своєю габаритністю, щитами автоматики, додатковими компонентами, наприклад такими як осушувачі, решітки та ін.

Компанія Aclima є дистриб'ютором кліматичного обладнання, й у своєму арсеналі має декілька брендів які є виробниками вентиляційних установок та їхніх комплектуючих.

  • Вентиляційні установки компанії VTS
  • Вентиляційні установки компанії Mycond
  • Повітрооброблюючі установки компанії Weger