Теплові насоси позбавлять Польщу залежності від російського газу?

Європейські ринки теплових насосів досягли значного пожвавлення

Європейські ринки теплових насосів досягли значного пожвавлення у 2021 році та зростали з безпрецедентною швидкістю, попри обмеження, пов’язані з коронавірусом, і проблеми у всьому світі. За даними Європейської асоціації теплових насосів EHPA, продажі теплових насосів у Європейському Союзі перевищили 2 мільйони одиниць у 2021 році, а частка теплових насосів на ринку опалювального обладнання в Європі, як очікується, подвоїться протягом наступних трьох років, досягнувши понад 50%. Згідно з останніми статистичними даними, минулого року Польща була одним із найшвидших ринків у Європі.

 

У 2021 році Польська асоціація розвитку технологій теплових насосів (PORT PC) опублікувала звіт про дослідження ринку теплових насосів у Польщі. Згідно з їхніми висновками, кількість проданих теплових насосів для центрального опалення у 2021 році зросла на 80% у порівнянні з 2020 роком, тоді як загальний ринок теплових насосів зріс на 66%. Згідно з їхнім аналізом, найбільше покращення продажів теплових насосів у Польщі у 2021 році було досягнуто на ринку теплових насосів повітря/вода: було продано 79 000 одиниць, що на 88% більше, ніж у 2020 році. Продажі наземних теплових насосів також трохи зросли; однак кількість проданих теплових насосів «розсіл/вода» зросла з 5 260 до 5 650 одиниць, або майже на 7% більше, ніж статистика за 2020 рік. Однак у сфері теплових насосів повітря/вода, які використовуються лише для приготування гарячої води, кількість проданих пристроїв скоротилася майже на 11% з 8650 до 7700 у 2020 році.  

 

Згідно зі звітом PORT PC, ключовим елементом такого значного зростання продажів теплових насосів повітря-вода є вища привабливість рішень і вигідні витрати на опалення, а також зростання довіри до цієї технології серед користувачів і монтажників. Інтерес інвесторів до систем опалення без викидів, а також комфорт обслуговування та зростальна екологічна свідомість мають істотний вплив на попит. Вища інтенсивність фінансової підтримки теплових насосів у програмі Польщі «Чисте повітря» з травня 2020 року та полегшення термомодернізації зображує явне зростання інтересу до теплових насосів.

 

Прогноз польського ринку теплових насосів на 2022 рік, за даними Польської асоціації теплових насосів, стане ще одним роком проблем і можливостей для розвитку галузі теплових насосів. Подальше зростання ринку може наштовхнутися на значний бар’єр, пов’язаний з відсутністю кваліфікованих монтажників, які встановлюють теплові насоси. Це може стати каменем спотикання для подальшого зростання ринку. У статті PORT PC підкреслюється, що рішення, яке використовується, наприклад, у Швейцарії, можливо, стандартизація та спрощення складання встановлених установок, загальні системи навчання монтажників, впровадження інтелектуальних програм досліджень і розробок для виробників теплових насосів у Польщі та моніторинг випробування роботи теплових насосів у житлових будинках. Значною проблемою є виробництво дешевих польських теплових насосів, а також те, що установка та запуск установок із тепловими насосами має бути максимально простим. Іншим важливим питанням є скорочення ланцюга постачання та виробництва компонентів і аксесуарів для теплових насосів. Важливим питанням розвитку ринку теплових насосів є необхідність проведення інформаційної кампанії щодо можливості використання теплового насоса в наявних будівлях замість котла, що працює на вугіллі.