Терморегулятори Mycond - реальна економія

Серед численних терморегуляторів, представлених на ринку теплотехнічного обладнання, виокремлюють терморегулятори британського бренду Mycond. Вони відрізняються не тільки помірною ціною та унікальним дизайном, але й широким розмаїттям моделей для багатьох застосувань у сучасних системах тепло/холодопостачання.

Як розібратися із безліччюю моделей та дібрати потрібну, що найкращим чином підходить для конкретного застосування? Яку вигоду та економію можна очікувати після установки обраної моделі? Скільки терморегуляторів потрібно для будинку, квартири або офісу? Розберемося по черзі з кожним із цих питань.

Навіщо потрібен терморегулятор?

Для будь-якої сучасної системи опалення або охолодження будинку для кращої економії та підтримки потрібних показників температури в будинку, квартирі або офісі необхідна автоматика керування системою теплопостачання. Це необхідно для того, щоб не витрачався даремно газ, не було перевитрати електроенергії. Не варто нескінченно гріти квартиру, якщо вже давно тепло в кімнатах, не потрібно опалювати кілька поверхів готелю, якщо заселений тільки один, не потрібно опалювати службові кабінети у вихідні дні, якщо там ніхто не працює. Це розумний і раціональний підхід, і технології енергозбереження стають все більш популярними та економічно вигідними в побуті, на виробництві та комерційній сфері. Крім того, жорстка тенденція здорожчання енергоресурсів змушує підраховувати витрати і шукати шляхи для їхньої економії.

На практиці доведено, що навіть найпростіші терморегулятори допомагають заощадити більше 30% витрат на опалення будинку. Навіть при установці найпростішого терморегулятора, яким вручну будуть микати опалення, коли в будинок повертаються мешканці або в офіс приходять службовці, система опалення буде працювати всього 8 робочих годин, тобто вдвічі-втричі менше, ніж за відсутності регулятора, економія очевидна. Можна вмикати і вимикати котел або обігрівачі вручну, ніби той же ефект. Тільки в особливо сильний мороз не буде мінімального режиму прогріву приміщень. А найголовніше, не буде автоматичного контролю температури повітря в приміщеннях. Тобто опалювальне обладнання не завершить роботу при досягненні потрібного температурного рівня, що вимагається для економії платежів за тепло. Крім цього, вони сприяють підтримці необхідних температурних умов в окремих кімнатах: більш теплих - для дітей або людей похилого віку, більш прохолодних і комфортних - для дорослих людей або працівників в офісах. Вам потрібно буде гріти одну або дві кімнати - тільки там де потрібно, а це суттєве скорочення опалювальної площі, тобто значна економія витрат на обігрів. Таки чином, ми отримуємо вигоду від скорочення опалювальної площі + додаткову економію при поточному контролі температури повітря.

Типи терморегуляторів

Будь-які терморегулятори згідно з назвою, перш за все, потрібні для контролю температури повітря в приміщенні. У них у корпусі зазвичай розміщений вбудований датчик (сенсор) температури, у деяких моделей є ще і приєднаний на дроті довжиною до 3 м ще один NTC-датчик, який встановлюється в систему теплої підлоги і контролює температуру нагрівання саме підлоги і повітря в нижній частині приміщення. Є термостати комплексного контролю з обмеженням по датчику температури підлоги.

Розрізняють декілька основних типів терморегуляторів:

  • терморегулятори для теплої підлоги (водяної або електричної);
  • терморегулятори для системи охолодження (для спліт-систем або системи фанкойлів);
  • термостати для систем підлоги/стосується систем обігріву;
  • термостати для електронагрівальних систем (інфрачервоних обігрівачів або конвекційних радіаторів, плівкових систем обігріву, настінних або підлогових конвекторів і т.д.);
  • термо-гігростати для контролю температурно-вологісних параметрів для керування осушувачами, зволожувачами й обігрівачами.

За конструкцією вони істотно розрізняються. Є терморегулятори різного рівня складності та функційності:

  • механічні, для ручного налаштування (вмикання/вимикання нагріву до заданої температури);
  • електромеханічні з виставленням кнопками потрібної температури на цифровому дисплеї, із функцією таймера (увімк/вимк із тимчасового діапазону);
  • більш гнучкі у налаштуваннях, сенсорні, електронні терморегулятори з програмуванням тижневого/добового графіку обігріву/охолодження приміщень, перемиканням режимів літо/зима, увімк/вимк. економного режиму, і багатьма іншими функціями;
  • програматори з Wi-Fi керуванням дозволяють гнучко і точно керувати «погодою в будинку» через інтернет.

Зрозуміло - що складніше термостат (терморегулятор), тим він дорожчий і вибирати його потрібно як за вартістю, так і з погляду зручності користування.

Який терморегулятор потрібен для будинку, у квартиру або скільки їх потрібно в офісі?

Для простого і надійного контролю роботи опалювальної системи за принципом On/Off і автовідключення під час досягнення потрібної температури на об'єкті підійде механічний терморегулятор - термостат Mycond Basic. Його перевага - здатність працювати в широкому температурному діапазоні, керувати як системою нагріву, так і охолодження. Це надійне і доступне за ціною рішення для економії витрат на опалення офісних або службових приміщень, для складу або для заміського будинку.

Якщо в приватному будинку встановлений газовий котел і по окремих кімнатах розведені контури теплої підлоги, зручно розмістити по терморегулятору на кожен опалювальний контур, який обігріває окрему зону в приміщенні. Автоматика дозволить автоматично відключити опалення в кухні, якщо там працює плита, або вимкне опалення в усіх кімнатах крім дитячої, коли на вулиці вже не дуже холодно. Точно також можна знизити температуру опалення на ніч або в сонячний зимовий день, коли кімнати прогріваються сонцем. Приклад: цифровий терморегулятор Mycond New-Touch із контролем по датчику температури повітря і/або по датчику температури підлоги. Контролювати перегрів підлоги важливо при дерев'яних покриттях у системах теплих підлог.

Такий же принцип настройки та контролю за температурою повітря в будинку потрібен і для систем із тепловим насосом. Настінні програмовані терморегулятори Mycond Orb-Heat подадуть команду на включення опалення за півгодини до приїзду господарів додому, або будуть підтримувати найекономніший режим за їхньої відсутності. Водночас для мешканців будинку в дитячій буде тепло, у вітальні комфортно, а у спальні прохолодно для здорового сну. Можна врахувати інерцію системи обігріву, дистанційно керувати опаленням і задати температуру повітря в конкретних кімнатах до моменту приходу з роботи або зі школи. Це можливо здійснити за допомогою барвистого терморегулятора з Wi-Fi керуванням Mycond Elite через встановлений на гаджет додаток.

Якщо приміщення об'єднані в загальний простір - досить загального регулятора температури, якщо розділені дверима або поверхами - потрібен контроль у кожній опалювальній зоні. Один програмований термостат може встановлюватися на кілька схожих за призначенням кімнат.

Терморегулятор важливо встановити там, де перебувають люди, у місці, віддаленому від дверей і на відстані від обігрівальних приладів.

Якщо автономна система опалення/кондиціювання встановлена в офісній будівлі, варто встановити централізовану систему керування, із віддаленими окремими датчиками температури і центральним пультом-контролером. Якщо службових приміщень всього кілька - досить поворотом рукоятки (кнопками) вмикнути опалення на потрібну температуру, а перед відходом із роботи вимкнути зовсім, або встановити найекономніший режим кнопками настінного цифрового термостата, встановленого в робочій зоні.

Якщо в приміщеннях встановлені плівкові системи обігріву, інфрачервоні обігрівачі, настінні обігрівачі, особливо важливим є контроль температури повітря там, де перебувають співробітники, адже його нагрівання за таких опалювальних систем відбувається не одразу і нерівномірно в обсязі. Тепле повітря йде вгору від радіаторів і такі умови не одразу створюють комфортну обстановку, особливо за незначної циркуляції повітря або у високих приміщеннях. Встановлений у робочій зоні, де перебувають люди, настінний термостат Mycond Touch буде гнучко керувати обігрівачами і точно підтримувати потрібну температуру. Це збереже здоров'я працівників і, отже, - забезпечить успіх бізнесу.

При роботі теплового насоса на охолодження будинку для економії енерговитрат будуть корисні терморегулятори для керування системою фанкойлів. Універсальні терморегулятори Mycond ORB Fan розраховані на широкий температурний діапазон, вони будуть керувати не тільки охолодженням, а й роботою фанкойлів на обігрів у холодну пору року.

Для керування фанкойлами в режимі тільки на охолодження підійде терморегулятор Mycond TRF-B2F, його просто і зручно налаштовувати як вручну, так і через інтернет.

Для керування системами повітряного обігріву/охолодження за допомогою внутрішньопідлогових або підлогових конвекторів із примусовою циркуляцією повітря вдало підійдуть унікальні програмовані терморегулятори Mycond Elite Fancoil із можливістю віддаленого контролю через Wi-Fi.

Скільки потрібно терморегуляторів? Крім того, що можна встановити один терморегулятор для загального приміщення (єдиної зони) обігріву/охолодження, можна встановлювати кілька термостатів на окремі контури теплої підлоги, контури радіаторів або нагрівачів. Це забезпечить більшу можливість економії. Ще слід врахувати, що сумарне навантаження для одного термостата зазвичай не перевищує 16А, якщо розрахунок йде для електричних систем обігріву, і до 3А - за розрахунків водяних систем нагріву.

Висновки

Терморегулятори Mycond різноманітні за конструкціями та функційністю. Якщо немає необхідності роздільного контролю температурних умов декількох приміщень, раціональніше і простіше застосувати надійний і простий механічний терморегулятор. Але для максимальної економії витрат, для керування кліматом на декількох поверхах, в різних за призначенням житлових або робочих зонах, варто встановлювати цифрові терморегулятори індивідуальної настройки. Найцінніше - можна контролювати зону комфорту в потрібному місці.

Більш висока ступінь організації терморегулятора дозволяє досягти раціональної організації теплопостачання, більш комфортних умов для мешканців будинку або квартири, а також економії платежів протягом усього року.

Це просто! Потрібно купити терморегулятор Mycond і встановити його в квартирі або в приватному будинку, - ви відчуєте вигоду вже за розміром платежів на наступний місяць.